09:00 - 18:00    Yol Tarifi
Kalp Hastalığı ve Uyku Apnesi

Uyku Apnesinin, Kalp Hastalıkları Tedavisi ve Takibindeki Önemi

Uyku Apnesi; Hipertansiyon, Kalp Yetmezliği, İnme/Felç ve Atriyal Fibrilasyon Rahatsızlığı olan hastalarınız için önemli bir risk taşımaktadır.

Uyku Apnesi’nin; Hipertansiyon, Kalp Yetmezliği, İnme/Felç ve Atriyal Fibrilasyon risklerinin artışı ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmaların sonuçlarının etkisiyle, bu hayati risklere sahip hastalara uyku apne testi (PSG, PG ve Tarama) yapılması çok hızla yaygınlaşmaktadır.

 

Hipertansiyon

Uyku Apnesi, bilinen tüm parametreler kontrol edildikten sonra bile, yüksek hipertansiyon riski ile yakından ilişkili olduğu görülmüştür.

Uyku Apnesi, dozaj tepki çerçevesinde hipertansiyona yol açar (bu hastaların, şiddetli uyku apnesi olup, hipertansiyonu olmayanlara karşı tahmini oranı 2.89’a kadar çıkabilir).

Tedaviye cevap vermeyen hipertansiyon hastalarının yüzde %83’ünde ciddi uyku apnesi vardır.

JNC7, uyku apnesinin hipertansiyona neden olan önemli bir faktör olduğunu onaylamaktadır.

 

Kalp Yetmezliği

 

Kalp yetmezliği olan erkeklerin %50-70’inde Uyku Apnesi bulunmaktadır.

 

Cheyne-Stokes Solunumu , şiddetli kalp yetmezliği ve yetersiz prognoz ile ilgilidir.

 

Obstrüktif uyku apnesi, hastanın kalp yetmezliği olma ihtimalini önemli ölçüde artırmaktadır. (tahmini oran 2.38).

Aşağıda belirtilen ara mekanizmalar Obstrüktif Uyku Apnesi ile ilişkili olup, potansiyel olarak Kardiyovasküler Hastalıklara sebep olabilmektedir.

Obstrüktif Uyku Apnesi ile ilişkili anomaliler, kardiyak ve vasküler patolojinin başlamasına ve gelişmesine katkıda bulunabilecek aracı mekanizmalar olabilir. Bu mekanizmalar birbiri ile etkileşerek, patofizyolojik sonuçlara neden olabilirler.

 

Uyku Apnesi

Hipoksi / Reoksijenasyon, Hiperkapni, İntratorasik Basınç Değişimi

Sonuçlar

Sempatik Aktivasyon, Endoteliyal Bozukluk, Damarların Daralması (Vazokonstriksiyon) ve Vasküler Oksidatif Stres, Pıhtılaşma, Gece Tansiyonu Düşmeyen (Non-Dipper) Hipertansiyonlar, Artan Leptin ve İnsülin Direnci, Obezite

Risk Artışı

Hipertansiyon, Kalp Yetmezliği, Kardiyak Ritim Bozukluğu (Bradi-aritmi, AV Blok, Atriyal Fibrilasyon, Gece S-T Segment Değişikliği dahil) Kardiyak İskemi, Koroner Arter Hastalığı, Miyokard Enfarktüsü, Gece Anjini ve Serebrovasküler Hastalık

“Altın Standart”

Pozitif Hava Yolu Basıncı (PAP) ile Uyku Apnesi Tedavisi

Pozitif basınç (PAP) terapisi ile tedavi edilen uyku apnesi, uykuda nefes almayı daha iyi hale getirir. Uygun ve yeterli tedavi edilen uyku apnesi, kardiyovasküler fonksiyonların daha iyiye gitmesinde fayda sağlar.

Hipertansiyonda PAP Tedavisinin Pozitif Etkileri:

OSA(Obstrüktif Uyku Apnesi) hastalarında gündüz kan basıncını azaltır.

Obstrüktif Uyku Apneli ve medikal tedaviye dirençli HTN hastalarının sistolik kan basıncını, etkin biçimde azaltır (Sistolik kan basıncında ortalama 138,3 mmHg’dan 126,0 mmHg’ya azalma).

Non-dipper OSA nüfusunda, gece kan basıncını normale döndürür (eski haline getirilen dipper durumu).

Medikal tedaviye dirençli hipertansiyonlu ve obstrüktif uyku apneli hastalarda, hipertansiyon ilaçlarına ihtiyacı azaltır.

Kalp Yetmezliğinde PAP Tedavisinin Pozitif Etkileri:

OSA’lı kalp yetmezliği olan hastalarda, LVEF %’sinde artış (%25’den %34’e) , LVESD (55 mm’den 52 mm’ye) ve sistolik kan basıncı (126’dan 116 mm Hg’ye) değişimleri.

CPAP tedavisi uygulanan Kalp Yetmezliği hastalarının ventriküler taşikardi (VT) ve PVC görülme sıklığında azalma.

Yaşam kalitesinde önemli ölçüde iyileşme.

LV düzeyinde azalma.

Ölüm oranında ve kardiyak transplantasyon(nakil) oranında azalma.

Yüksek LV dolum basıncı olanlarda artırılmış atım hacmi.

Sempatik sinir aktivasyonunda azalma.

PAP cihazı ile tedavi edilen hastalarda görülen diğer iyileşmeler:

Mitral yetmezliği, atriyal natriüretik peptit.(26)

Uyku hali.

Oksijen alımı.

Kardiyoloji, Uyku Apnesi Tedavi ve Takibinde Önemli Konuma Sahiptir.

1. Toplu Tarama

Yüksek Kan Basıncının takibi ve tedavisindeki kriterleri belirleyen Amerikan Sağlık Komitesi JNC7, OSA’yı hipertansiyonun teşhis edilebilir nedenlerinin en başında listeliyor. Kalp Yetmezliği ve Hipertansiyon ilişkisi için kısa sorular, basit bir anketle hastaya veya refakatçisine sorulabilir.

2. Teşhis

Uyku laboratuvarında Polisomnografi (PSG) ya da taşınabilir ev tipi Poligrafi (PG) cihazları kullanılır.

Natus Embla Ürünleri: Embla NDx , SDx , MPR ST (Polisomnografi) / MPR PG (Poligrafi)

3. Tedavi

CPAP terapisi, çeşitli şekillerde uygulanabilir; çift düzeyli basınç (BiPAP) , sabit basınç (CPAP) ve Otomatik değişken basınç (Oto-CPAP / Oto-BiPAP). Terapi bugün EPR gibi yeni teknolojiler ile hasta için daha konforlu hale getirilmiştir.

(Uyku Tedavi Ürünleri için)

4. Hasta Takibi

Hastanın tedavisi yalnızca PAP terapi ile sınırlı değildir. Birçok kalp hastası gibi, Uyku Apneli hastaların da takibinin yapılması gerekir. ResScan, AirView ve MyAir gibi yazılımlar ile hastanın sağlıklı şekilde tedavisini devam ettirmesinde önemli bir rol oynar.

Uyku Apnesi ve Periyodik Solunum

Obstrüktif Uyku Apnesi (OSA), üst solunum yolunda oluşan tıkanma sonucu, nefes almak için sürekli çaba gösterilmesine rağmen, en az 10 saniye süresince nefessiz kalma durumudur.Şiddeti, uykunun her saatinde nefessiz kalma sayısını gösteren Apne-Hipopne İndeksi (AHI) ile ölçülür.

Cheyne-Stokes Solunumu (CSR), solunumun hız ve derinliğinin periyodik olarak artma gösterip, ardından azalarak apneye dönüştüğü solunum anomalisidir. Solunum grafiği, periyodik olarak artan ve azalan bir model gösterir. Nefes alma, 5-60 saniye için durabilir ya da dramatik bir şekilde azalabilir. Bu döngü, her 45-60 saniyede bir tekrar eder. CSR, yaygın olarak Kalp Yetmezliği olan hastalarda görülmektedir.

Tıkayıcı Tipte(Obstrüktif) Uyku Apnesi, daha geniş bir patolojiye sahip Uykuda Solunum Bozuklukları’nın spesifik olarak ortaya çıkmış durumudur. OSA’nın, çoğunlukla Kalp Yetmezliği ve hipertansiyon ile bağlantısı olduğu bilinmektedir. Kalp Yetmezliği olan hastalarda OSA görülme oranı, nüfusun geneline göre 25 kata kadar daha fazladır.

Uyku apneli hastalarda, etkili CPAP tedavisi ile kardiyovasküler hastalıklarının oranı %56.7’den %6.7’ye düşürülmüştür.